Gyvenu Zveryne ir tikrai ilgai laukiau, kada jau kazkuo uzstatys ta tustuma. Pateikti projektai labai idomus ir is ties ju labai daug, net gi nustebau. Mano asmeniniai favoritai kaip rajono gyventojo butu:
Nr. 1 - patinka, kad yra issaugota senojo namo dalis.
Nr. 5 - geriausias mano manymu projektu: yra viesoji erdve ant stogo, panaudota mediena, kuriuos Zverynas yra pilnas, ne agresivi forma ir patrauklus pavadinimas.
Nr. 12 - ziauriai idomus projektas, tik gal ta stikline "plyta" siek tiek permasivi.
Nr. 13 - dalinai panasus i dabartini Telia ofisa ir visa ta architektura salia Zveryno ziedo.
Nr. 20 - labai skandinaviskas projektas, vel gi panaudota mediena ir klasikine "namuku" forma. Neblogai, taciau, spalva gal but siek tiek per salta.
Nr. 24 - antras mano top'e. Klasikines "namuku" ir modernios architekturos santykis. Skaidrus stiklas, vizualiai palengvinantis toki masyvu pastata.
Tiesiai prieš "Žvėryno smuklę" vietoje sovietiniais laikais buvusių viešųjų tualetų. Keista, kad architektūra be galo panaši į už kokių ~100 m nuo šios vietos prie A. Mickevičiaus ir Vytauto g. sankryžos neseniai pastatytą butų kompleksą, kuris pardavimuose vadinosi "Žvėryno simfonija".
Wow, net ne tai, kad panašu, bet praktiškai nukopijuota
Nieko naujo. Savo ruožtu Žvėryno simfonija irgi yra nukopijuota nuo vieno objekto Vakarų Europoje.
EDIT: Be to, Žvėryno simfonija formaliai suprojektuota kaip svečių namai (komercinis objektas), nors praktiškai tai yra daugiabutis gyvenamasis namas. O už tokius dalykus Lietuvos architektų rūmai savo narius baudžia atestatų atėmimu. A. Ambrasas nubaustas nebuvo.
Na, šitoj vietoj negalima sutikti, nes čia jau veikia autorinės teisės ir jų gynimo institutas.
Projektai nėra visiškai identiški, tai manau būtų labai sunku įrodyti, kad kopija, beto niekas nedraudžia projektuoti panašių pastatų. Realiai labai daug tokių galima rasti, ypač individualūs namai yra copy-paste.
Comment