Kažkaip labai greitai čia viskas... Hanneris, Merko - bent du projektai jau belenkaip vėluoja su konkursų rezultatais, o čia skelbia nugalėtojus anksčiau laiko. Matyt kai yra geri pasiūlymai, kai yra iš ko rinktis, tai nėra ko ir laukti.
Grįžtant prie pačio pastato. Projektas yra išbaigtas tiek išorėje, tiek viduje - gerai išpildžius bus Vilniaus CBD landmark'u ir dideliu pliusu rajonui, pakelsiančiu viso rajono lygį laipteliu aukštyn. Minusas pastato tas, kad jis atrodo kaip truputį ne savo vietoje. Aš tokį pastatą su savo skale įsivaizduočiau kaip kokį keleivių terminalą Rotterdam'o uoste ar kaip kokią nuošalią modernaus meno galeriją. Arba, aišku, 'tradiciniame' CBD, kurie nėra labai pasiteisinę. Tūrių nesudalijimas (=didžiulė skalė) ir erdvės aplink pastatą tęs tą tradicinio CBD jausmą vietoje bandymo formuoti jaukų gatvės lygį. Bijau, kad šios erdvės taps negyvomis pasibaigus darbo dienai, o darbo dienos metu pastate tvyros "vibe" panašesnis į užmiesčio "campus" stiliaus, o ne miesto centro, ofisų. Šie minusai yra atsveriami kokybės ir biuro vardo, tad apskritai, rezultatais nesiskundžiu, bet man antrasis variantas (White Arkitekter“, Švedija) būtų buvęs priimtinesnis, vien dėl ateities projektų prioritetų nustatymo.
Vertinant kaip atskirą statinį, atrodo gerai, bet šiuo atveju su tokio ploto plokščiu stogu brutaliai masyvus, nekontekstualus, turint omeny kad Kalvarijų g. yra smulkaus mastelio perimetrinio užstatymo pastatai, o ši teritorija buvo tarsi tarpinė jungtis su Konstitucijos pr. gigantais, galėjo kažkaip sumiksuoti šiuos du mastelius, nuviliantis pasirinkimas.
Akivaizdu, kad aukštingumas, pastato kryptis ir išpildymas derintas prie dabartinio gretimo tarybinio užstatymo. Taip, jis nederintas prie prospekto perimetro. Kita vertus, Konstitucijos prospektas ateityje kis, ir tikėtina, bus siaurinamas. Taip pat abejoju, kad dabartiniai pastatai tarp projektuojamo pastato ir CUP'o išliks nepakitę. Tad tiesiog stebime teritorijos konversiją ir ateityje bus derinamasi prie šio naujo pastato.
Mano galva išrinko kokybiškiausią variantą. Rogers Stirk Harbour + Partners neleis nusipiginti, vien dėl savo reputacijos.
Tas industrinis stilius gerai atsikartos su Swedbanku, tik arčiau galėtų būti.
Kai išaiškėjo autorius, iškart visi galai susivedė į vieną. Paduos Vilniui haiteko iš pačių haiteko meistrų rankų, tiesa, jau kiek senstelėjusių. Ir kaip daugelis jau pastebėjo, šis projektas gan smarkiai dėjęs ant aplinkos. Tikra tiesa.
Kaip bebūtų, man labiausiai patinka interjeras. Tikėkimės nenusipigins. Tokio tikrai Vilnius neturėjo. Gal nebent sovietmečiu.
Man laimėtojas yra prasčiausias iš visų variantų šiai vietai. Pats projektas nėra blogas, bet vietoje, kur rekia perimetro ir pastatus kuo labiau traukt prie pakilimo tako a.k.a. Konstitucijos prospekto, pasirenkama dar daugiau atvirų erdvių, lyg jų ten reikia ar trūksta... Aš šį projektą vertinu kaip vietos sugadinimą, aišku ne tokį kaip "Lvovo" (įdomu ar keisis pavadinimą į "Lvivo"), bet vistiek.
Įdomu kaip realybėje veiks tas kiauras pirmas aukštas - viešoji erdvė po visu pastatu. Gali būti visko, nuo intriguojančios ir gyvos erdvės dieną iki požeminės perėjos vibes vakare ir naktį.
Dėl nekonstektualumo perdaug nepergyvenčiau, kartais aplinką ignoruojantys pastatai labai gerai joje suskamba (žr. Operos ir baleto teatras kitoje upės pusėje). Lietuvoje ir taip tas kontekstualumas yra fetišizuotas architektūroje.
Bet kokiu atveju, čia ne Libeskind, Hadid ar PLH, o tikras starchitect biuras.
Lietuvoje ir taip tas kontekstualumas yra fetišizuotas architektūroje.
Nu tikrai nėra čia kažkoks išskirtinai lietuviškas dalykas. Tie patys britai kartais tuos pačius Rogersą ar Stirką, ar net Fosterį pakritikuoja, kad užboglino Londono centrą, nors savo laiku jie ten visokiais serais, emeritais patapo.
Manau, kad tiesiog keičiasi laikai ir jau sustabarėjęs modernizmas architektūroje tampa muziejiniu subjektu.
Comment