Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vokiečių gatvės atkūrimo planai

Collapse
X

• Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

Parašė Maalinauskas Rodyti pranešimą
    Jums ryškiai niekada neteko organizuoti nors kokių didesnių darbų savo name. Man teko, tai kartais įėjimo duris pakeisti būna neįmanoma (kažkam ir taip gerai, kažkam visur vagiai vaidenasi), o jūs čia manot kad visi gražiai išsikraustys su pažadu kad tikrai grįš Didžioji dalis bus prieš. Net aš būčiau prieš, nes matau ko verti mūsų valstybės/savivaldybės pažadai. Nacionalinis stadionas ir Šiaurinė gatvė priminkite, kiek metų statomi?
    O 10k tai labai nedidelė kompensacija. Vien virtuvės baldai (kurių iš seno buto greičiausiai neperkelsi ir ten turėsi palikti) kainuos tiek.
    ,,Jums ryškiai niekada neteko organizuoti nors kokių didesnių darbų savo name.''
    - nustebtumėte ; )

,,o jūs čia manot kad visi gražiai išsikraustys su pažadu kad tikrai grįš''
    - nemanau. Apie pažadus nekalbėjau.

,,Net aš būčiau prieš, nes matau ko verti mūsų valstybės/savivaldybės pažadai.''
    nesakiau, kad tai būtų VMS. Nesakiau, kad tai būtų pažadai. Ne pažadais reikia vadovautis.

,,10k''
    - dešimtys tūkstančių yra daugiskaita. Jei per mažai - ar kas draudžia dididinti?

Comment

Parašė Maalinauskas Rodyti pranešimą

Problema tame kad šis projektas užtruks bile kiek laiko ir kainuos bile kiek pinigų ir tai, čia optimistinis scenarijus. Pradėkime nuo to kad 10k gyventojui kompensacija yra iš viso juokinga, net nepadengs minimalių persikraustymo išlaidų (virtuvės baldų komplektas normalus tiek kainuoja), o ką daryti tiems, kurie pasidarę remontą, susidėję garso izoliaciją ir pan? Čia kalbėti reikia bent nuo 100k kompensacijos žmogui, ir tai dar klausimas, ar visiems užteks. Paskui dar lieka pasitikėjimo klausimas - kur garantija, kad po kelių metų nepasikeis valdžia, kuri pasikeitus prioritetams užšaldys projektą (ir taip ir liksi gyventi tarp statybų, laikiname bute)? Gyvename nepastovioje geopolitinėje realybėje, ateis momentas ir visi pinigai bus perskirstyti tankams (arba pensininkams, jei ateis populistai). Ir galiausiai, kaip jau minėjau, yra kategorija žmonių, kuri nepasirašytų kraustytis bet kokiomis sąlygomis. Tai dažniausiai pensininkai, kurie gyvena stailu "man iki mirties užteks" ir nenori jokių pokyčių. Ir juos galima suprasti - tas butas yra bene vienintelis dalykas, ką jie savo amžiuje užgyveno. Jau nekalbant apie tai kad kraustytis tokiame amžiuje yra NEREALUS stresas (2020-tais perkrausčiau mamą iš namo į butą, tai žinau kiek nervų, jėgų ir pinigų tai kainavo).
      Žodžiu, projektas dar ir teismuose užstrigs dešimetmečiui.

P.S. Nesakau kad daryti nereikia, aš asmeniškai atsidaryčiau šampaną, jeigu tas kvartalas būtų atstatomas, bet būkime realistiški - mūsų dabartinėje sistemoje (kai nesugebame net stadiono tuščioje vietoje pasistatyti) tai nelabai padaroma. Labai norėčiau klysti.
      Jūs kovojate su savo susikurtais vaiduokliais. Aš to nesiūliau.

,,o ką daryti tiems, kurie pasidarę remontą, susidėję garso izoliaciją ir pan? Čia kalbėti reikia bent nuo 100k kompensacijos žmogui, ir tai dar klausimas, ar visiems užteks.''
      - Naujo tokio pačio ploto buto tokioje vietoje vertė manau, bus iš karto dvigubai jei ne daugiau didesnė nei tų sovietinių. Dėl sumos atsakiau.

,,Tai dažniausiai pensininkai, kurie gyvena stailu "man iki mirties užteks" ir nenori jokių pokyčių. Ir juos galima suprasti - tas butas yra bene vienintelis dalykas, ką jie savo amžiuje užgyveno. Jau nekalbant apie tai kad kraustytis tokiame amžiuje yra NEREALUS stresas''
      - geras is svarbus pastebėjimas. Tokiose situacijose turi būti sprendimai gerai apgalvoti ir jautrūs. Kai/jei reikėtų perkraustyti/persikraustyti tokioje situacijoje žmonėms jiems viskas turi būti atlikta nuo A iki Z, tai yra, žmogus pereina į naują butą su visais naujais baldais, įranga, visi jo daiktai, kuriuos jis pageidauja pernešti, yra pernešami ir tt.. Žmogui turi telikti pereiti į naują butą.

Valdžios įsikišimo pageidautina maksimaliai, kiek išeina, vengti.

PS.
      Persikraustymas vyktų, iš akies, max kelių šimtų metrų atstumu.

Mano pirminis pasiūlymas, ar neakivaizdu, buvo pirminės mintys pradėt diskusijai. Tai reiškia, kad tai yra tik pirminiai štrichai, visiškas prototipas, pirmieji pamodeliavimai. Ar išmintinga iškart be diskusijų pulti į dramą? Galutiniai variantai gali radikaliai skirtis nuo mano idėjų, bet juk nuo kažko reikia pradėti. O kas nebando pradėti, nenori ir tt tas garantuotai to ir nepasieks. Ar pavyks pasiekti? - nėra garantijų, turėtų būti tai akivaizdu. Bet garantijos, kad nieko nebus yra tiems kas net nebando.

Comment

Labai keista diskusija, nes atrodo, kad čia yra itin populiari mintis atstatyti Vokiečių g. Galiu lažintis, kad absoliučiai didžioji dalis miestiečių būtų prieš. Pradedant frakcija - "viarslas pynygus plauna" baigiant žaliukais, kurie neleis piktžolės išrauti. Faktas tas, kad jau užaugo ne viena karta, kuri nei matė nei žino, kad ta vieta išvis kažkada buvo užstatyta ir priprato prie skvero. O pitch'as visuomenei - sunaikinkime viešąją erdvę ir užstatykime daugiabučiais neskamba labai seksualiai ir sveiko proto politikas nelįstų į tokią pelkę.

Mano nuomone kirtis turėtų būti padėtas ant Sinagogos atstatymo, tai yra nacionalinė gėda kas su ja padaryta. Tai galėtų būti labai rimtas turistinis objektas kartu būtų galima mėginti užkabinti Vokiečių gatvės prieigas, kiek įmanoma tarybinius daugiabučius.
        Paskutinis taisė Skeptikas; Vakar, 12:29.

Comment

Parašė spekas Rodyti pranešimą

nustebtumėte ; )
          Vadinasi mūsų patirtys skirtingos. Bet mano praktika rodo kad apie paprastumą kažką suorganizuoti name dažniausiai kalba naujų namų gyventojai, ne tie, kuriems tenka susidurti su 60 proc. pensininkų.

nemanau. Apie pažadus nekalbėjau.
          nesakiau, kad tai būtų VMS. Nesakiau, kad tai būtų pažadai. Ne pažadais reikia vadovautis.
          Bet kokie savivaldybės (ar net valstybės) įsipareigojimai yra de facto tik pažadai. Nes jai niekas netrukdo tuos įsipareigojimus užraukti/nukelti de facto neribotam laikui be jokios atsakomybės. Tu net su banku turėdamas reikalų esi silpnesnioji pusė, o ką jau kalbėti apie valstybę, kurios paslaugoms geriausi Lietuvos teisininkai. Paims kokį menkavertį sutarties punktą ir išvartys kaip norės, ypač jei remsis forsmažor faktoriumi.
          Nebent kreiptis į tarptautinius teismus, bet taip jau patikėjau, kad nuskriausti pensininkai į juos kreipsis.

- dešimtys tūkstančių yra daugiskaita. Jei per mažai - ar kas draudžia dididinti?
          Apie tai ir kalba, kad kompensacijoms reikės skirti ne "dešimtis tūkstančių", o "šimtus tūkstančių", vienam butui. O tiek skiriant, prisumavus likusius projekto darbus (įskaitant archeologiją, kultūros paveldą, etc.) tai kaip ir buvo minėta, bus pora milijardų eurų. Kurie gal atsipirks, o gal ir ne, nes ne faktas kad projektas būtų realizuotas iki galo. Praktika rodo kad su ilgais projektais mūsų šalyje nekažką (nacionalinis stadionas, Rail Baltica, galų gale, kiek vargo/pinigų kainavo valdovų rūmų atstatymas, o tai buvo kelis kart mažesnis projektas), todėl nematau priežasties kodėl gyventojai būtent šiuo projektu turėtų pasitikėti. O jei nėra gyventojų pasitikėjimo - teismai, kurie tęsis dar kelis metus, per kuriuos ir medžiagų bei darbo jėgos kaina gali išaugti, tiek ekonominė situacija pasikeisti. Ir tada trukt už vadžių ir vėl iš pradžių.

Naujo tokio pačio ploto buto tokioje vietoje vertė manau, bus iš karto dvigubai jei ne daugiau didesnė nei tų sovietinių. Dėl sumos atsakiau.
          Už tą vertę avansu garso izoliacijos nepasidarysi, deja. Ir žmogui tu nepasakysi "taip, dabar turėsi gyventi girdėdamas kaimyno pirstelėjimą, bet nesiparink, tavo gi NT vertė padidėjo". Ir jei jo bute buvo garso izoliacija, turėsi ją už valstybės lėšas jam padaryti. Kai laikiname taip ir galutiniame bute.
          Ir tai dar viena priežastis žmogui tuo projektu nepasitikėti - dabar tu viską pasidaręs kaip tau patogu. O kas bus padaryta (ar iš viso nepadaryta) naujame bute - didelis klausimas. Po to galėsi tampytis po teismus ir įrodinėti, kas negerai ir kuris sutarties punktas galimai buvo pažeistas.

žmogus pereina į naują butą su visais naujais baldais, įranga, visi jo daiktai, kuriuos jis pageidauja pernešti, yra pernešami ir tt.. Žmogui turi telikti pereiti į naują butą.
          Praktiškai neįvykdoma, deja. Bandėte perkraustyti vyresnį žmogų į kito išplanavimo gyvenamąją vietą? Aš bandžiau, tai reikia ir baldus supirkti (vieni patinka, kiti ne), kartais juos po to atskirai parduoti ir pirkti naujus (nes ant nupirktų neįmanoma miegoti, nugarą skauda), įrengimo darbus sukontroliuoti (kai daroma sau visai kitokia kokybė), galų gale, yra dar visokie specialūs išplanavimo sudiktuoti poreikiai (mano mamos bute, pavyzdžiui, turėjome gaminti dušo kabiną pagal užsakymą ir pirkti specialią skalbimo mašiną, kad viskas gražiai tilptų vonioje). Neįsivaizduoju kaip kažkas galėtų tą padaryti šimtui butų centralizuotai.

Mano pirminis pasiūlymas, ar neakivaizdu, buvo pirminės mintys pradėt diskusijai. Tai reiškia, kad tai yra tik pirminiai štrichai, visiškas prototipas, pirmieji pamodeliavimai. Ar išmintinga iškart be diskusijų pulti į dramą?
          O kur mano žodžiuose matote dramą? Jūs išsakėte savo mintis, aš išsakiau priežastis, dėl kurių to greičiausiai nepavyks padaryti. Norėjote diskusijos - gavote, ar čia problema tame, kad tikėjotės tik palaikymo, be kritikos?

Comment

Working...
          X