Sukurta atskira tema apie Šėtą.
Ta proga - nuoroda į straipsnį apie kažkadą garsų Šėtos sūrį.
2008.10.27
Bankrutavus sūrinei, atgijo senosios sūrių gamybos tradicijos
Dabar "Šėtos sūrio gaminys" gaminamas Vilkyškių pieninėje, bet tai nėra tas pats daiktas, kuris buvo gaminamas Šėtoje
Ta proga - nuoroda į straipsnį apie kažkadą garsų Šėtos sūrį.
2008.10.27
Bankrutavus sūrinei, atgijo senosios sūrių gamybos tradicijos
Prieš dešimtmetį bankrutavusios Šėtos sūrinės pastatuose šiandien įrengti sandėliai ir dirbtuvės. Buvę darbuotojai darbą surado ūkininkų ūkiuose. Fermentiniai Šėtos sūriai gaminami Vilkyškių pieninėje, tačiau tradicinių sūrių gamybos tradicijas miestelis išsaugojo.
Greitai sukaks dešimt metų, kai Šėta neteko pagrindinio darbo šaltinio – sūrinės. Neatlaikiusi konkurencijos, 1930 metais pastatyta sūrinė bankrutavo praėjus beveik septyniasdešimčiai metų, o iš jos liko tik fermentinis Šėtos sūris, kurį gamina „Vilkyškių pieninė“.
Paslaptis slypi prieduose
O kas nutiko su Šėtos sūrių gaminimo tradicijomis? Negi iš jų liko tik vardas? „Šėtoje yra ne viena puiki šeimininkė, kuri gamina pačius skaniausius sūrius. Kol gyvavo sūrinė, šėtiškės sūrių beveik neslėgdavo, tradicijas prisiminė tik sūrinei bankrutavus. Žinant technologiją, pasidaryti sūrį nėra sudėtinga. O mūsų šeimininkės savo receptūrų už devynių užraktų nelaiko: kas paprašo, tą ir pamokina“, – sako Šėtos kultūros centro vadovė Aniceta Stanaitienė.
Ji parengė ir įgyvendino sūrio kelio projektą, kuriame garsiausios šėtiškės sūrių gamintojos Liuda Volkienė, Gražina Ilevičienė, Genė Pakštienė atskleidė savas sūrių gamybos paslaptis. Pasak Šėtos šeimininkų, sūrio gamyba labai paprasta, jo skonio paslaptis slypi prieduose. (...)
Buvusi pieninė šiandien virtusi sandėliu ir dirbtuvėmis
http://www.manoukis.lt/print_forms/p...hp?st=7327&m=2
Greitai sukaks dešimt metų, kai Šėta neteko pagrindinio darbo šaltinio – sūrinės. Neatlaikiusi konkurencijos, 1930 metais pastatyta sūrinė bankrutavo praėjus beveik septyniasdešimčiai metų, o iš jos liko tik fermentinis Šėtos sūris, kurį gamina „Vilkyškių pieninė“.
Paslaptis slypi prieduose
O kas nutiko su Šėtos sūrių gaminimo tradicijomis? Negi iš jų liko tik vardas? „Šėtoje yra ne viena puiki šeimininkė, kuri gamina pačius skaniausius sūrius. Kol gyvavo sūrinė, šėtiškės sūrių beveik neslėgdavo, tradicijas prisiminė tik sūrinei bankrutavus. Žinant technologiją, pasidaryti sūrį nėra sudėtinga. O mūsų šeimininkės savo receptūrų už devynių užraktų nelaiko: kas paprašo, tą ir pamokina“, – sako Šėtos kultūros centro vadovė Aniceta Stanaitienė.
Ji parengė ir įgyvendino sūrio kelio projektą, kuriame garsiausios šėtiškės sūrių gamintojos Liuda Volkienė, Gražina Ilevičienė, Genė Pakštienė atskleidė savas sūrių gamybos paslaptis. Pasak Šėtos šeimininkų, sūrio gamyba labai paprasta, jo skonio paslaptis slypi prieduose. (...)
Buvusi pieninė šiandien virtusi sandėliu ir dirbtuvėmis
http://www.manoukis.lt/print_forms/p...hp?st=7327&m=2
Comment