Taip jau susiklostė, kad aš – beveik penkiasdešimties vyras – ne tik nė karto nebuvau Kuršėnų bažnyčioje, bet net ir arti jos. Matydavau tik iš tolo. Kuršėnuose ji iš visur atrodo didelė, mūrinė ir... be bokšto. Šįkart apėjau aplink, įspūdį padarė ne tik pati bažnyčia, bet ir galinga, lyg kokios tvirtovės, šventoriaus tvora. Į vidų nesiveržiau – nemėgstu tikintiems trukdyti. Prie galinių vartų – paminklas „kankiniams”, šventoriuje – „lurdas“, prie paradinių vartų – gražus akmuo, kalvio aptaisytas metalu. Visai šviežias – Lietuvos tūkstantmečiui skirtas. Bet keisčiausia man pasirodė pati bažnyčia – kažkodėl su bokštu...
Bet viskas paaiškėjo paskaitoje. Pasirodo, kadaise Kuršėnų bažnyčia buvo medinė – gal prieš porą šimtmečių, kai Šiauliai buvo tikras kaimas. Paskui pastatė mūrinį bokštą. Dar vėliau prie to bokšto atsirado bažnyčios mūras (1933), o per Antrąjį pasaulinį bokštą sugriovė. Bažnyčios fasadas buvo medinis, prieš pat man gimstant (1961) sumūrijo naują, bet be bokšto, tad aš ir atsimenu tokią... Pasikeitus valdžiai, 1999 m. vėl prilipdė bokštą. Štai kodėl man tas statinys kažkoks kitoks, lyg ne iš vaikystės.
Didelis papildymas naujai surastų žemėlapiuose pramoninių siaurųjų geležinkelių sąraše. Tiesa, kai kurie jau buvo minėti šiame forume. Kitų nėra netgi didžiausiame siaurųjų geležinkelių sąraše parovoz.com puslapyje.
Senoji medinė Kuršėnų bažnyčia sudegė per I pasaulinį karą
1927–1933 m. pastatyta dabartinė mūrinė bažnyčia. Ji sugriauta per Antrąjį pasaulinį karą. Po karo ji buvo atstatyta, bet be bokštų. http://kursenuparapija.lt/baznycia/istorija/
Kuršėnų bažnyčia tarpukariu
Kuršėnų bažnyčios griuvėsiai
Neaišku, kada daryta nuotrauka - po I ar po II pasaulinio karo
Laikinas stogas po II pasaulinio karo
Sovietmetis (6-8 dešimtmečiai). Atstatyta bažnyčia be bokšto
Bažnyčios bokštas buvo atstatytas vadovaujant kunigui Julijonui Miškiniui. http://kursenuparapija.lt/baznycia/istorija/
Bokštas buvo atstatyta tarp 1990 ir 2000 metų. Kas galėtų patikslinti datą?
Comment