Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[LT] Lietuvos pažintiniai takai (N)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    VSTT 2023.01.20
    Kadagių slėnio (Arlaviškių) pažintinis takas vėl džiugina lankytojus
    Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) informuoja, kad atnaujintas ir naujai pritaikytas lankymui populiarusis Arlaviškių pažintinis takas, esantis Kauno marių regioniniame parke. Kadangi einant taku atsiveria ne tik nuostabios Kauno marių panoramos, bet ir unikalus kadagynas, takas dar vadinamas Kadagių slėnio taku.
    Prieš penketą metų takas buvo pripažintas gražiausiu Lietuvoje.​

    Dar 2010 metais įrengtas medinis Arlaviškių pažintinis takas tarnavo ilgokai, tačiau laikui bėgant medinės tako dalys pradėjo dėvėtis. Veikiamas klimato sąlygų, takas tapo nesaugus lankytis, daugelyje vietų mediniai poliai supuvo. Pažintinį taką teko ne kartą remontuoti.
    Šiuo metu vietoje atitarnavusio medinio tako įrengtas naujas – dabar jo laikančiosios konstrukcijos yra metalinės, o medinės dalys – iš ąžuolo medienos. (...)​


    Arlaviškių pažintinio tako lentinė dalis (...) vingiuoja Kauno marių šlaito keteros viršumi.
    Tad lankytojai visais metų laikais galės stebėti kadagyną, Dabintos salą, užburiančias Kauno marių panoramas.


    Nors iškilmingas Arlaviškių atnaujinto pažintinio tako atidarymas numatytas pavasarį, juo galima pasivaikščioti jau dabar.

    https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenimas/13/1871413/arlaviskiu-pazintinis-takas-vel-dziugina-lankytojus-ir-kviecia-apzvelgti-uzburiancias-panoramas

    Comment


      Nevėžio upės slėnio pažintinis takas yra Panevėžio rajone, apie 2,5 km į pietus nuo Krekenavos.
      Žiedinio maršruto trumkė yra beveik 2 km

      Žemėlapio pagrindas iš www.mapy.cz

      Užrašas "Link senvagių"













      Daugiau nuotraukų - temoje Krekenavos regioninis parkas.

      Comment


        Kernavės pažintinis takas šiuo metu atnaujinamas, buvusios konstrukcijos iš rąstų ir šakų keičiamos lentinėmis:

        Click image for larger version

Name:	kernaves_takas_1_20230601.jpg
Views:	474
Size:	883,4 kB
ID:	2055216

        Click image for larger version

Name:	kernaves_takas_2_20230601.jpg
Views:	430
Size:	853,0 kB
ID:	2055217

        Click image for larger version

Name:	kernaves_takas_4_20230601.jpg
Views:	429
Size:	833,2 kB
ID:	2055218

        Comment


          Vilniuje atidarytas naujas pažintinis takas: driekiasi apie 4 km
          Pasaulinės turizmo dienos proga oficialiai atidarytras Panerių pažintinis takas.

          Šis takas driekiasi ~4 km ir yra Panerių erozinio kalvyno kraštovaizdžio draustinyje. Takas nėra žiedinis, todėl planuojant juo pasivaikščioti derėtų įvertinti ir tai, jog reikės grįžti į tą pačią vietą.

          Panerių erozinio kalvyno kraštovaizdžio draustinis – saugoma gamtos teritorija Vilniaus miesto savivaldybėje, Panerių, Naujininkų ir Vilkpėdės seniūnijose, Panerių miške. Tai vienas didžiausių Vilniaus draustinių, besirangantis kairiojoje Neries slėnio pusėje, tarp Žemųjų Panerių šiaurėje, Aukštųjų Panerių pietvakariuose, Užusienio pietuose, Kirtimų rytuose. Šiaurinis draustinio galas pasiekia Gariūnus.
          https://www.google.com/maps/d/viewer...1E&usp=sharing

          Comment


            Tai kad čia "100 km tako aplink Vilnių" atkarpa, https://nesedeknamuose.lt/v-atkarpa-...lgos-aikstele/, tik pakoreguotas, kad neitų per slidinėjimo trasą gale, nes ten reikia kaskadiškai nusileisti ir vėl pakilti, bet kiek tenka sutikti ėjusiųjų, daug įspūdžių palieka.

            Comment


              Made in Vilnius 2024.05.27
              Po rekonstrukcijos atidaromas Varnikų pažintinis takas
              Valstybinių miškų urėdija informuoja, kad gegužės 27 d. lankytojams po rekonstrukcijos darbų atidaro Varnikų pažintinį taką.
              Varnikų pažintinio tako rekonstrukcijos darbai pradėti 2023 m. liepą, o lankytojams takas uždarytas rugpjūčio mėnesį.

              Pietinėje Trakų istorinio nacionalinio parko dalyje esantis Varnikų draustinis užima apie 611 hektarų plotą, kurio didžiąją dalį (450 ha) sudaro miškai ir 207 ha – Ilgelio pelkė. Per Varnikų botaninį-zoologinį draustinį išsiraizgęs 5 km ilgio pažintinis takas, kur gamtos mylėtojams siūlo pasižvalgyti po įspūdingą gamtą ir pasigrožėti jos bioįvairove. (...)


              https://madeinvilnius.lt/naujienos/r...zintiniu-taku/

              Comment


                Startuoja nauji pažintiniai maršrutai palei Vilniaus upes

                NT plėtros bendrovė „Darnu Group“ kviečia į puikiai vilniečiams ir sostinės svečiams pažįstamas vietas pažvelgti nauju bei netikėtu rakursu. Bendrovė sostinės gyventojams pristato du kartu su mokslininkais ir ekspertais paruoštus unikalius bei interaktyvius pasivaikščiojimo maršrutus, kuriuose bus galima sužinoti apie sostinės upių – Neries ir Vilnios – gamtą bei istoriją.

                „Neris ir Vilnia pasižymi gausia žuvų bei paukščių įvairove, kurių didelė dalis yra įtraukta į Lietuvos Raudonąją knygą. Kartu su „Darnu Group“ atlikto kompleksinio Neries tyrimo metu Neryje aptikome net 27 žuvų rūšis, iš kurių 10 yra saugomos. Tuo tarpu Vilnioje žuvų randame iki 25 rūšių, o tarp jų saugomų yra 7. Priklausomai nuo metų laiko, pastarąją upę vaikštinėjant verta įdėmiai stebėti – pavyzdžiui, įsibėgėjus rudeniui, mieste galime pamatyti neršiančias lašišas – Vilnius yra vienintelė Europos sostinė, kurioje galima išvysti tokį vaizdą. O štai vaikščiojant palei Nerį Vingio parke pakelti galvą būtina ir į medžius – galbūt nusišypsos sėkmė ir pavyks išvysti čiulbantį kukutį“, – dalinasi ekspertas.

                „Darnu Group“ parengtuose maršrutuose pristatomos ne tik įdomybės apie upių bioįvairovę, gamtą, bet ir prie pat ar netoli jų esančias istorines įdomybes.

                Anot vieno iš maršrutų kūrėjų, istoriko, gido, „Gatvės gyvos“ įkūrėjo Alberto Kazlausko, maršrutai yra tinkami kone kiekvienam, kadangi fiziškai juos įveikti nesudėtinga, o informacija pateikiama lengva ir žaisminga forma. Maršrutams skirtame polapyje bus galima visą informaciją išgirsti audio formatu, o taip pat kiekvieną faktą lydi ir parengtos užduotys, skirtos žinių pasitikrinimui.

                „Darnu Group“ parengti maršrutai yra vieši ir nemokamai prieinami specialiame polapyje https://marsrutai.darnugroup.lt

                Visa medžiaga taip pat prieinama ir audio formatu.

                Comment


                  Lietuvoje atidaromas naujas pažintinis takas: tai bus pirmasis toks pasaulyje

                  Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Gražutės regioniniame parke rugpjūčio 25-ąją, sekmadienį, bus atidarytas pirmasis Lietuvoje ir pasaulyje 11 kilometrų ilgio Sėlių šventtaktis. Tai – pėsčiųjų maršrutas, nusidriekęs vaizdingomis Antalieptės apylinkėmis, per baltų šventvietes, kur mūsų protėviai šventė šventes, aukojo dievams, gydė ligas ir meldė sveikatos.

                  „Iki šių dienų Antalieptės apylinkėse išlikę vietovių pavadinimai primena mums šios vietos sakralumą. Čia yra Šventosios upės aukštupys, tyvuliuoja Švento ežeras, trykšta Šventoji šaltinio versmė, yra alkakalniai protėvių pavadinti Dievaičiuko ir Dievaitytės vardais. Siekdami išsaugoti šias mūsų protėviams šventas vietas, subrandinome idėją įrengti pažintinį taką, kuris apjungtų sėlių šventvietes – kultūrinius ir gamtos objektus. O išlaikydami vietovės kultūrinį identitetą, tako pavadinime nutarėme panaudoti žodžio „šventas“ šaknį ir taką pavadinti „Sėlių šventtakiu“, – sako Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Gražutės regioninio parko patarėjas Vytautas Eidėjus.

                  2023 metų vasarą buvo atlikti projekto parengiamieji darbai. Išstudijuota vietos kultūrologų surinkta medžiaga, konsultuotasi su archeologu dr. Vykintu Vaitkevičiumi ir folkloristu, etnokultūros puoselėtuoju Gediminu Žiliu, atrinktos sėlių šventvietės bei lankytini gamtos ir kultūros paveldo objektai. Paskui išbandytas juos apjungiantį maršrutas. Jis prasideda Antalieptės miestelyje ir miško takais veda iki Šventosios versmės, vietinių vadinamu Šveicarkos šaltiniu, iš ten – prie Šavašos akmens su pėda, toliau aplanko Lūžų piliakalnį ir Lūžų pilkapius, tada pasiekia Lūžų akmenį su dubeniu ir galiausiai alkakalnius tikrai simboliniais pavadinimais, esančius prie Jakštų kaimo – „Dievaičiukas“ ir „Dievaitytė“.

                  Comment

                  Working...
                  X