Bareikiškių dvaras (dažniau vadinamas dvareliu) yra Bareikiškių kaime, Rukainių seniūnijoje, Vilniaus rajono savivaldybėje, apie 15 km nuo Vilniaus važiuojant senuoju keliu į Minską.
Bareikiškių dvarelyje 1853-1856 m. nuolat gyveno poetas, dramaturgas, publicistas, vertėjas Liudvikas Kondratovičius, geriau žinomas kaip Vladislovas Sirokomlė (Ludwik Kondratowicz, Władysław Syrokomla, 1823-1862). Poetas nuomojo dvarelį iš grafo Benedikto Tiškevičiaus. Prieš mirtį literatui Bareikiškėse teko pabūvoti ir namų arešte, į kurį buvo pakeistas įkalinimas kalėjime, atsižvelgiant į sunkią sveikatos būklę (sirgo džiova).
Labai įdomi ir vertinga V. Sirokomlės knyga „Wycieczki po Litwie w promieniach od Wilna“ (lietuviškas leidimas: „Iškylos iš Vilniaus po Lietuvą“, Vilnius, 1989). Kelionės iš Vilniaus į Ašmeną aprašyme vietos skirta ir Bareikiškėms. Tebyloja pats V. Sirokomlė:
1919–1969 metais dvarelyje buvo kaimo mokykla. 1969 m. – įrengta Bareikiškių kaimo biblioteka, kuri veikia iki šiol. 1973 metais, minint V. Sirokomlės 150–ąsias metines, atidarytas rašytojo memorialinis kambarys. Jo ekspozicija vaizduoja rašytojo gyvenimą ir kūrybą. Plačiau Vilnijos vartų svetainėje.
Muziejaus adresas: V. Sirokomlės g. 5, Bareikiškių k., Rukainių sen., Vilniaus r. sav.
Bareikiškių dvarelyje 1853-1856 m. nuolat gyveno poetas, dramaturgas, publicistas, vertėjas Liudvikas Kondratovičius, geriau žinomas kaip Vladislovas Sirokomlė (Ludwik Kondratowicz, Władysław Syrokomla, 1823-1862). Poetas nuomojo dvarelį iš grafo Benedikto Tiškevičiaus. Prieš mirtį literatui Bareikiškėse teko pabūvoti ir namų arešte, į kurį buvo pakeistas įkalinimas kalėjime, atsižvelgiant į sunkią sveikatos būklę (sirgo džiova).
Labai įdomi ir vertinga V. Sirokomlės knyga „Wycieczki po Litwie w promieniach od Wilna“ (lietuviškas leidimas: „Iškylos iš Vilniaus po Lietuvą“, Vilnius, 1989). Kelionės iš Vilniaus į Ašmeną aprašyme vietos skirta ir Bareikiškėms. Tebyloja pats V. Sirokomlė:
Bet štai nuvažiavome 13 varstų. Nuo kalno prieš mus atsiveria jaudinantis vaizdas. Tolumoje baltuoja Rukainių miestelis, mėlynuoja miškas, plyti laukų erdvė. Koks didžiai jaudinantis vaizdas! Kiek fantazijos šiose miškais apaugusiose kalvose! Kiek įvairiausių spalvų – nuo žydros iki violetinės – panaudotų dailininkas, siekdamas atvaizduoti įvairiausius šių tolių atspalvius! Koks įvairus šviesos žaismas susilieja ore skirtingu dienos metu!
Leidžiamės žemyn keliu, prie kurio stovi devyniolikta iš eilės karčema. Atleisk, malonusis skaitytojau, bet čia, beržų pavėsyje, aš Tau parodysiu mažo dvariuko stogą. Tai Bareikiškės – tų pačių grafų Tiškevičių nuosavybė. Šiame kalnelyje prabėgo treji mano gyvenimo metai, iš čia aš jums įkyrėjau savo „Margiriu“, „Korsako išpažintimi“, „Miško pirkele“, „Vontorų grafu“, „Jonuku laidotuvininku“, „Senais vartais“ ir kitais smulkiais veikalais.
Šią kuklią šiaudinę pastogę savo apsilankymu yra pagerbę A. E. Odinecas, Mikalojus Malinovskis, grafas E[ustachijus] Tiškevičius, mūsų gerbiamasis cenzorius ir žinomas rusų poetas Pavelas Kukolnikas, Stanislovas Moniuška, Antonis Lešnovskis, Anglijos karaliaus dvaro gitaristas S. Ščepanovskis, violončelistas Samuelis Kosovskis, žinomi mūsų dailininkai Janas Moračinskis ir Vincentas Dmochovskis, Antonis Petkevičius (Plugas), Teodoras Triplinas ir daugelis kitų žmonių, kurių gerai žinomos garsios pavardės bei nuopelnai literatūrai ir menui.
Kaip buvęs Bareikiškių šeimininkas, aš didžiuojuosi tokiais svečiais ir prašau atleisti, kad tuo pasigyriau...
Kaip buvęs Bareikiškių šeimininkas, aš didžiuojuosi tokiais svečiais ir prašau atleisti, kad tuo pasigyriau...
Muziejaus adresas: V. Sirokomlės g. 5, Bareikiškių k., Rukainių sen., Vilniaus r. sav.
Comment