Parašė disident
Rodyti pranešimą
1. Perskaityk šitą sakinį ir išsitaisyk, nes absurdiškai skamba: "Man retai tenka važinėtis autobusais ir šiaip troleibusai labiau patinka."
2. "Nevisur" turi būti rašoma kartu.
3. "Taubūčių" rašome "ū" ilgąją ir kabutėse.
4. "Stoviu prie Taubučių, laukiu ilgai, nesvarbu ar tai būtų penkiolika minučių ar valanda – man nuo penkių minučių pasidaro ilgai, o jei nejudu ilgiau kaip tris minutes, tai man ir šalta pasidaro." Atsiprašau, bet apie tas minutes kai pradėjai, tai... Lyg pensininkas rašytų kiek jis stovi Maximoje eilėje ir po kiek minučių jam ima skaudėti kojas, retėti pulsas... Čia mokytojas rašytų "st." (stiliaus klaida).
5. Kaip suprasti "Sėsti netraukia"? O kas ten tave turi traukti? loginė klaida.
6. Bėgiai yra traukinio kelias, o autobuse jungiamos pavaros.
7. "Tik tada uždaro duris." O kas jas uždaro? Žinau, kad vairuotojas, bet tada sakinys ir reikalauja, kad būtų konkretizuota. Arba: "Tik tada užsidaro durys".
8. Ką reiškia žodis "klepečkojasi".
9. "Paseka"? Pasekti gali tik mama, močiutė pasaką, šis žodis negali būti vartojamas vietoj žodžio "pasekmė".
10. Ką reiškia žodis "padujų"?
11. "Priežasčių, kodėl Kaune turime „Ikarusus“, gali matyti daug." Turime? O tu jį turi? Aš tai neturiu. Tai jie važinėja, bet mes jų neturime, turi "Kauno autobusai". Lg. "Gali matyti daug" - kas čia dabar? Tai kur tos priežastys surašytos, kad ne tik matai ar nematai, bet GALI matyti daug. Tai GALI ir nematyti arba GALI matyti, bet NEDAUG st.
12. Ar tai kalta Lietuvos, ar tai kalta Sovietų valdžia, ar galų gale ta keista revoliucija, apie kurią tiek mokėsi mano tėvai. Žodžių "ar tai kalta" du kartus nekartok, nes gadina stilių, o skaitytojas nėra toks bukas, kad nebesuprastų teksto. Sovietų reikia rašyti mažąja raide - tai niekuo neišsiskiriantis daiktavardis, juolabiau - gerbtinas žodis. Apie kokią čia revoliuciją rašai?
13. "Juodi dūmai ir drebantys langai taip pat neturėti būti per daug sureikšminti, nors daug kas būtent jais matuoja geografinius atstumus Europoje ir už jos ribų." Šiuo sakiniu teigi, kad juodais dūmais ir drebančiais langais Europoje ir už jos ribų matuojami geografiniai atstumai.
14. "Kaip Ikaras neperskrido jūros, taip „Ikarusas“ nenuveš į Europą." Šituo sakiniu suprantame, kad Ikaras ir "Ikarusas", tai du skirtingi dalykai. Kad taip nebūtų suprasta, reikia sakinį rašyti taip: "Kaip Ikaras neperskrido jūros, taip ir nenuveš į Europą.". Į sakinio prasmę nesigilinu, nes neturiu tiek laiko. Iš esmės visas tekstas yra beprasmis. Rašai ir turbūt pats nesi užsibrėžęs rašymo tikslo. Nes sakiniai padriki ir nesusieti.
15. "Radioaktyvūs kaip pasaulio pabaiga. Tačiau niekaip neskylantys į naujus izotopus." Kas čia dabar? Iš pradžių rašai kaip penktokėlis, o pabaigoje parašai kaip aštuntokas. Rašymo stilius nėra vientisas. O tie Ikarusai, kaip leidai suprasti, ir Kaune važinėja radioaktyvūs.
Neįsižeisk, kad parašiau tiek pastabų. Nebūtų taip vėlu, tai rasčiau jų ir daugiau, bet parašyčiau ir patarimų, kaip pataisyti tekstą. Noriu, kad atsakytum į kelis klausimus. Kelintoje klasėje mokaisi? Koks tavo pažymių vidurkis iš lietuvių kalbos dalyko?
Prieš rašydamas tekstą pirmiau pasidaryk planelį, nes be jo tavo mintys šuoliuoja, netgi stilius nėra vientisas, kas yra labai blogai.
Turinio mintis nebloga. Jei būčiau tavo mokytojas, už tokį darbelį parašyčiau 4 ir leisčiau pasitaisyti, jei esė būtų sukonkretizuotas, sutvarkyti sakiniai, kad taptų aišku apie ką rašoma, pažymį pakelčiau vienu balu. Jei dar būtum ištaisęs bent trečdalį gramatinių, stiliaus, logikos klaidų, tai parašyčiau šešetą.
Mokytoju veikiausiai ir būsiu, nes studijuoju lietuvių filologiją O pats, kaip matau, domiesi fizika arba chemija
Comment