Pietinė Aknystėlių piliakalnio dalis buvo prarasta XIX a. pabaigoje tiesiant siaurąjį geležinkelį Švenčionys–Panevėžys. Dėl šios priežasties pirminė piliakalnio išvaizda nežinoma, nes iki tol ji niekur nebuvo užfiksuota. Vargu ar Lietuvoje dar per kurį nors kitą piliakalnį buvo nutiestas geležinkelis. Aknystėlių piliakalniui nepasisekė dvigubai, nes beveik po šimto metų buldozeriai vėl nuo jo stumdė žemę.
' Aknystėlių piliakalnį du kartus niokojo geležinkelio statybos
Sveiki,
Mane domina siaurojo geležinkelio rekonstravimo į platųjį, Utena - Panevėžys trasoje, istorinės aplinkybės. Remiuosi tik nuogirdomis, tad galiu būti neteisus. Mano žiniomis, atgavus nepriklausomybę išardyto siaurojo geležinkelio trasoje, nuo Utenos stoties (Ąžuolijos) iki artimiausios Stabulankių stoties (Panevėžio kryptimi), jau buvo nutiesta plačioji vėžė? Ar tai netiesa?
Taip pat, galbūt galėtumėte paaiškinti kodėl taip vadinta naujoji Utenos geležinkelio stotis buvo statyta gana toli nuo Utenos miesto?
Sveiki,
Mane domina siaurojo geležinkelio rekonstravimo į platųjį, Utena - Panevėžys trasoje, istorinės aplinkybės. Remiuosi tik nuogirdomis, tad galiu būti neteisus. Mano žiniomis, atgavus nepriklausomybę išardyto siaurojo geležinkelio trasoje, nuo Utenos stoties (Ąžuolijos) iki artimiausios Stabulankių stoties (Panevėžio kryptimi), jau buvo nutiesta plačioji vėžė? Ar tai netiesa?
Taip pat, galbūt galėtumėte paaiškinti kodėl taip vadinta naujoji Utenos geležinkelio stotis buvo statyta gana toli nuo Utenos miesto?
Dėkoju
Čia yra šiek tiek informacijos apie Utenos stotį ir vėžės praplatinimą nuo 15:40
Sveiki,
Dėkoju
Ne, už Utenos buvo pakloti keli kilometrai bėgių. Paskui juos nuėmė. Seimo teisės aktų puslapyje yra nutarimas nutraukti tiesimą ir išardyti jau nutiestą ruožą. Berods 1992 m.
O naujas pylimas buvo supiltas toliau nei iki Stabulankių. Bet ne ištisai, tik atskiruose ruožuose. Nagrinėjant palydovines nuotraukas, galima atsekti, kad trasa buvo paruošta tiesimui beveik iki Anykščių.
Kodėl Utenoje nauja stotis taip toli už miesto, aš nežinau. Vadinu tai tiesiog diversija ir kenkėjiška veikla. Jei krovinių gabenimui tai tinkama vieta, tai keleivių vežimui - visiška nesąmonė. Deja, bet po kurio laiko panašiai buvo pasielgta ir Alytuje, iškeliant net ir keleivinę stotį toli už miesto. Visgi Utenoje ji dar toliau...
Comment